Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΜΟ!
Οι διεθνείς επενδυτές πουλούν Ευρώπη και αγοράζουν Βρετανία μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις από τη συνάντηση των 27 στις Βρυξέλλες και τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία απέτυχε να πείσει τις αγορές ότι θα καταφέρει να βάλει τέρμα στην ευρωπαϊκή κρίση.
Τα ομόλογα των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών κινούνται πτωτικά με ιδιαίτερα αυτά της ευρωπαϊκής περιφέρειας να δέχονται πολύ μεγάλες πιέσεις ενώ την ίδια στιγμή τα ομόλογα 2ετίας της Βρετανίας γίνονται ανάρπαστα επιτρέποντας στη χώρα να δανειστεί σχεδόν χωρίς κόστος στην πιο κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της στις τελευταίες δεκαετίες. ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΜΕΡΟΝ
Παραθέτουμε ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες για το πώς ο βρετανικός Τύπος αντιμετώπισε τη στάση Κάμερον στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Οι βρετανικές εφημερίδες είναι γνωστές για την πρωτοτυπία, τα λογοπαίγνια και τους ευφάνταστους τίτλους που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τα γεγονότα.
Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση των κινήσεων του πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής, όταν ουσιαστικά αποφάσισε να διαφωνήσει με το γερμανο-γαλλικό σχέδιο για την Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο Τύπος είναι διχασμένος. Από τη μία υπάρχουν οι μεγάλες εφημερίδες που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, ενώ από την άλλη ο «λαϊκός» Τύπος βλέπει έναν ήρωα που θωράκισε τη χώρα.
«Η ΕΕ αφήνει τη Βρετανία» είναι ο τίτλος της Independent, ενώ και οι Times δεν διαφωνούν ιδιαίτερα: «Η Βρετανία μένει μόνη».
Ο Guardian αναφέρει: «Έρμαιο το Ηνωμένο Βασίλειο με την πολιτική Κάμερον», ενώ ο Observer τονίζει ότι «Ο Ντέιβιντ Κάμερον μπλοκάρει την ευρω-συμφωνία με βέτο, απομακρύνοντας τη Βρετανία απο την Ευρώπη».
Πανηγυρίζει η Daily Express με τη φωτογραφία του Ντέιβιντ Κάμερον δίπλα από τη φράση: «Η ημέρα που έβαλε πρώτα τη Βρετανία».
Η λαϊκή Sun προχωρά ένα βήμα παραπέρα: ο Κάμερον στα ρούχα του Τσώρτσιλ κάνει... ανάποδα την ιστορική χειρονομία του τότε πρωθυπουργού με το σήμα της νίκης.
Μόνο που στην ανάποδη μορφή της, η χειρονομία για τους Βρετανούς είναι εξαιρετικά άσεμνη. Από κοντά και το λογοπαίγνιο: «Up Eurs».
Τέλος, η Express επισημαίνει: «Η Βρετανία κοντά στην έξοδο από την ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της Συνόδου, ο Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερε να εκνευρίσει και πάλι τον Νικολά Σαρκοζί με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει ότι ήταν «απαράδεκτες» οι εγγυήσεις που ζήτησε το Λονδίνο για την προστασία του χρηματοοικονομικού του κλάδου.
Η αδυναμία συμφωνίας στο επίπεδο των «27» οφείλεται στην απαίτηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας να τεθεί το Σίτι του Λονδίνου εκτός του πεδίου ελέγχου των εποπτικών αρχών και των άλλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. πηγή:iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου