Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Δέκα δικαιολογητικά για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων

Έως και δέκα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ ή τελωνείο οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν σε περισσότερες από 24 δόσεις...

Η υποβολή της σχετικής αίτησης και των δικαιολογητικών θα πρέπει μάλιστα να γίνει έως και την προσεχή Τετάρτη, όταν και λήγει η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών, αν και ακόμη η νέα ρύθμιση δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς δεν έχει εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, με την οποία δίδεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 24 δόσεις, εκδόθηκε αργά χθες το απόγευμα (ΠΟΛ. 1047/24.2.2012), έχει εγείρει ήδη αιτήματα από λογιστές, φοροτεχνικούς και φορολογούμενους να παραταθεί η ανωτέρω προθεσμία ώστε και οι υπόχρεοι να διευκολυνθούν, αλλά και το Δημόσιο να ενισχύσει τις εισπράξεις του. 
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο το Δημόσιο πρέπει φέτος να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από την «πηγή» των ληξιπροθέσμων, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά και να βάλει στα ταμεία το 20% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2012.
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση, έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών έως 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.
Ειδικότερα, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο μέχρι και 75.000 ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εκτός ρύθμισης μένουν 4.151 φυσικά πρόσωπα και 6.000 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στις «μαύρες» λίστες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι, τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα, χρωστούν στην Εφορία ή στα Τελωνεία μέχρι 10.000 ευρώ. 
Οι υπόχρεοι πάντως που επιθυμούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 24 θα πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Οικονόμου, να υποβάλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ ή του τελωνείου όπου είναι βεβαιωμένη η οφειλή τα εξής δικαιολογητικά:

α) Υποβληθείσες δηλώσεις (όταν απαιτείται):
- φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών ετών,
- της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και οριστικής δήλωσης ΦΜΥ,
- όλων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και προσωρινών δηλώσεων ΦΜΥ, που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής/οριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση,
- δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).
β) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ζημιά των δύο τουλάχιστον τελευταίων ετών.
γ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή αγαθών ή περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης ή φυσικού προσώπου.
δ) Δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν βαριά ασθένεια του οφειλέτη ή μέλους της οικογενείας του Α' βαθμού συγγένειας ή προστατευόμενου μέλους ή του προσώπου που έχει προσωπική ευθύνη για την καταβολή της οφειλής.
ε) Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ 
στ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων, ενώ αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων.
πηγή: tromaktiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου