Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εργασιακή ζούγκλα και επισήμως πλέον...

Με τη χτεσινή πράξη υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε το τέλος των συλλογικών συμβάσεων και η μείωση των μισθών έως και 40% αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα που ψηφίστηκε το μνημόνιο παρά τις δηλώσεις του Υπουργού εργασίας ότι το νέο εργατικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου (ώστε να τηρηθεί τύποις το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε μειώσεις μισθών).

Με την πράξη, όπως αναφέρει το protothema.gr, επιβάλλεται άμεσα και με μονομερή απόφαση του εργοδότη μείωση των κατωτάτων ορίων των μισθών κατά 22%, στα 586 ευρώ.
Υποχρεωτική ισχύ θα έχουν και οι μειώσεις μισθών κατά 32%, στους νέους ηλικίας έως 25 ετών καθιστώντας άκυρες τις προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν μειώσεις για τους νέους έως 20% .

Οι συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ ήδη 24 μήνες λήγουν υποχρεωτικά στις 14-2-2013 ενώ όσες έχουν μικρότερη ισχύ λήγουν με την συμπλήρωση 3 ετών από την ημερομηνία έναρξής τους εκτός αν καταγγελθούν νωρίτερα.

Και τι θα ισχύσει με τις κλαδικές συμβάσεις; Όπως σαφώς ορίζει ο νόμος μετά την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας διασώζονται ο βασικός (εισαγωγικός) μισθός του κλάδου , το επίδομα ωρίμανσης , τέκνων , σπουδών και επικινδυνότητας … Όχι όμως για πάντα. Και εδώ είναι το αγκάθι της νέας νομοθεσίας την οποία προσπαθούν τεχνηέντως να αποκρύψουν η να ωραιοποιήσουν τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

Ποιος θα διαπραγματευθεί;
Οι προστατευτικοί όροι καταργούνται και αντικαθιστώνται από νέους αν υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας , κλαδική η επιχειρησιακή καθώς επίσης νέα ή τροποποιημένη ατομική σύμβαση. Με την ατομική σύμβαση ( κυρίως) ο εργοδότης μπορεί μονομερώς να επιβάλει στον εργαζόμενο μείωση μισθού πάνω και από 40% έως τα όρια του νέου "ψαλιδισμένου "μισθού των 586 ευρώ .

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, κάτι που είναι εντελώς υποθετικό και αν μη τι άλλο ειρωνικό μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας.

Η μόνη μικρή αχτίδα φωτός στα καταιγιστικά μέτρα είναι που " πέρασε" τελικά με επιμονή του κ. Κουτρουμάνη είναι η πρόταση στο άρθρο 2 , παράγραφος 4 που ορίζει ότι: "κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης πού έχει λήξει η καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του νόμου 4046/ 2012 , δηλαδή μέχρι τις 14 /5/ 2012” .

Έτσι εξηγείται το εναγώνιο κάλεσμα του Υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη προς τους κοινωνικούς εταίρους να προσπαθήσουν να υπογράψουν όσες κλαδικές προλάβουν έως το Μάιο με συντεταγμένες μειώσεις ώστε να μετατεθεί για το μέλλον η ελεύθερη πτώση των μισθών.

Επίσης με το ακόλουθο άρθρο καταργείται κάθε είδους μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, από την 14.2.2012 διατάξεις νόμων ή κανονιστικών αποφάσεων, καθώς και όροι Συλλογικών Συμβάσεων και Διαιτητικών Αποφάσεων, Κανονισμών Εργασίας, Οργανισμών Προσωπικού και αποφάσεων Διοίκησης επιχειρήσεων, που θεσπίζουν όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα ή ρήτρες μονιμότητας παρεκκλίνοντας από τους γενικούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας ή/και προβλέπουν την εφαρμογή, αναλογική ή ευθεία, διατάξεων του Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων, καταργούνται.

Οι διατάξεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζονται και σε επιχειρήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς που υπάγονται ή είχαν υπαχθεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
πηγή: Defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου