Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Eπισιτιστική βοήθεια από την ΕΕ για τους Έλληνες μαθητές!

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να δώσει μιά άμεση και συντονισμένη λύση στο πρόβλημα των υποσιτιζόμενων μαθητών σε πολλές περιοχές της χώρας, έρχεται η Ε.Ε. να επιληφθεί σε ένα θέμα που τείνει να πάρει την μορφή κοινωνικής επιδημίας.

«Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για τα πλέον άπορα άτομα, το σχέδιο προώθησης κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία και το πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία» θα ήταν δυνατό να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος υποσιτισμού παιδιών στην Ελλάδα, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντάτσιαν Τσιόλος.
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόλος, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για τα πλέον άπορα άτομα, αν και δεν εστιάζει άμεσα σε παιδιά, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας για τα παιδιά στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη διαθέτουν σημαντική διακριτική ευχέρεια υλοποίησης του μέτρου, στο οποίο περιλαμβάνεται η επιλογή δικαιούχων, με την ευρεία έννοια, όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Αλλά και το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, από νηπιαγωγεία μέχρι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα μπορούσε να συμβάλει βοηθητικά, καθώς τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέγουν τα ίδια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και να εστιάζουν σε περιοχές/σχολεία με κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.

Επιπρόσθετα, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής γάλακτος στα σχολεία -στο οποίο έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη μέλη- τα παιδιά μπορούν να λαμβάνουν επιδοτούμενα υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα, που περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ιδιαίτερη σημασία, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόλος, έχει η αντιμετώπιση των αιτιών της ανεπαρκούς σίτισης με πολιτικές περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς και με την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και σε τοπικές πρωτοβουλίες.
πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου