Είμαστε ο παράδεισος της Ευρωζώνης. Οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι έρχονται στα σούπερ μάρκετ μας, στις λαϊκές μας και αγοράζουν τρόφιμα ή ενοικιάζουν σπίτια σε φθηνές τιμές. Θαύμα, στατιστικό θαύμα σαν κι εκείνα που επί ΠΑΣΟΚ έβγαζαν την ανεργία 12% αλλά αυτή ήταν.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Eurostat ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο σημείωσε νέα πτώση στο 1,7%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως στην ευρωζώνη, όπου ο μέσος όρος του πληθωρισμού διαμορφώνεται στο 2,7%.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός ήταν στο 2.1%, το Δεκέμβριο 2,2%, το Νοέμβριο 2,8%, ενώ το Φεβρουάριο του 2011 ήτα 4,2%. Μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή έπεσε 2,5 μονάδες. Οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις στην ΕΕ κατεγράφησαν στην Ουγγαρία (5,8%) και στην ευρωζώνη στην Εσθονία (4,4)
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 2,5% το Φεβρουάριο από 2,3% που ήταν τον Ιανουάριο, αλλά στη Γαλλία υποχώρησε στο 2,5% από 2,6% που ήταν τον Ιανουάριο και 2,7% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Να που η κυβέρνηση Παπαδήμου μπορεί να καυχιέται ότι έριξε τον πληθωρισμό κάτω από το ανεκτό όριο του 2%.
Είναι, όμως, τόσο φθηνά τα προϊόντα ή έχουμε ένα ακόμη θαύμα του Ιησού Χριστού;
Το φαινόμενο δεν είναι ούτε καν στασιμοπληθωρισμός αφού μπορεί η ανεργία να αυξάνεται, δεν αυξάνεται όμως και ο πληθωρισμός, αντιθέτως.
Εδώ έχουμε να κάνουμε καθαρά με μείωση του δείκτη λόγω δραματικής ύφεσης. Η ζήτηση για προϊόντα είναι στο ναδίρ, επομένως και οι τιμές. Πρόκειται καθαρά για το λεγόμενο πληθωρισμό της φτώχειας. Όπου σου δίνουν αγαθά και υπηρεσίες σε καλές τιμές αλλά εσύ δεν αγοράζεις. Επομένως, τι θα κάνουν, θα πέσουν ακόμη περισσότερο.
Έπρεπε δηλαδή να βουλιάξει η οικονομία για να κατακτήσει η Ελλάδα μια πρωτιά, αυτή του χαμηλού πληθωρισμού και των χαμηλών τιμών. Όμως, μη γελιέστε. Είναι χαμηλές για τους άλλους, όχι για τους Έλληνες των 350 ευρώ μισθό.
Αν μετρηθεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μετά τις περικοπές και τα χαράτσια, το 1.7% θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο.
πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου