Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Το καινούριο παραμύθι της Ανάπτυξης

Πούπα Μομφεράτου

Το τελευταίας κοπής αρχιπαραμύθι, του καταρρέοντος πανικόβλητου δικομματισμού, εστιάζεται στην προσπάθεια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και στο πρόταγμα «εμπρός όλοι μαζί».

Η οικονομική Ανάπτυξη βέβαια, θεωρητικά, κάθε άλλο παρά παραμύθι είναι!
Το αντίθετο, είναι η μοναδική απάντηση για την αντιστροφή της κρίσης και η μοναδική απάντηση για την ευημερία ενός λαού.

Αλλά η οικονομική Ανάπτυξη δεν μπορεί να δημιουργηθεί με ευχολόγια ούτε με προσευχές στον ύψιστο, αλλά προϋποθέτει τη δημιουργία συνθηκών και κλίματος τέτοιων που θα επιτρέψουν την γέννησή της.

Το οικονομικό κλίμα και τα οικονομικά αποτελέσματα εν Ελλάδι είναι πλέον πασίγνωστα και μη αμφισβητούμενα από κανέναν :

Πτώση του ΑΕΠ κατά 17%, 430.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις, 20% αύξηση της ανεργίας, αύξηση των τιμών των προϊόντων παρά τις μειώσεις των μισθών-ημερομισθίων, και τέλος καθίζηση των εξαγωγών, παρά την εσωτερική υποτίμηση, λόγω φυσικά του ισχύοντος σκληρού νομίσματος ευρώ που τις αγκυλώνει και ακυρώνει κάθε ανταγωνιστικότητά τους.

Παράλληλα, παρ όλες τις χαρμόσυνες τυμπανοκρουσίες για την επιτυχία του PSI, η περαιτέρω χρέωση της χώρας με επιπλέον 130 δις (τα οποία, ως επίσης πασίγνωστο, θα κατευθυνθούν όλα στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την εξυπηρέτηση του χρέους) δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας εξοικονόμησης πόρων με κατεύθυνση την Ανάπτυξη. Και εδώ το ξεκάθαρο διάβασμα του νέου διορθωμένου προϋπολογισμού με ακόμη περισσότερη και μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, κόβει κάθετα κάθε τυχόν ψευδαισθήσεις.

Και το δημόσιο χρέος παραμένει άτρωτο σέρνοντας πίσω του γιγαντωμένες όλες τις αιτίες δημιουργίας του, δηλαδή τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, εμπορικό ισοζύγιο για κλάματα, υπερβολικό κόστος εξυπηρέτησης δανείων και φυσικά ύφεση να χτυπάει ταβάνι.

Πού λοιπόν βασίζονται οι προσδοκίες του Αντωνάκη του σφουγγαράκη και του Βαγγελάκη του αρχηγίσκου για ανάπτυξη ;

Η μία επαφίεται στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ :
Τα λιμνάζοντα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που δεν υπερβαίνουν τα 11,5 δις ευρώ, τελικά έχουν καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας εδώ και κάτι αιώνες, γιατί όλο και πάμε να τα απορροφήσουμε και αυτά όλο και αναπορρόφητα παραμένουν. Και το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης οφείλεται εν μέρει στη βαθιά χειμαζόμενη Ελληνική οικονομία, αλλά οφείλεται επίσης και στη βαθιά διαπλεκόμενη εθνική οικονομική ελίτ με τους μεγάλους εσω-ανταγωνισμούς της και την κάθετη άρνηση των τραπεζών για συγχρηματοδότηση, παρά τα τεράστια πακέτα στήριξης που άρπαζε δυό χρόνια τώρα (και βάλε..).

Αλλά ακόμα και να απορροφηθούν τα κονδύλια ΕΣΠΑ, που δεν υπερβαίνουν τα 11,5 δις, ακόμα και αν δημιουργηθούν οι 100.000 θέσεις εργασίας με την υλοποίηση των 181 έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό του ενός εκατομ. ανέργων. Πολύ δε περισσότερο όταν έχουν ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για ανάκαμψη το 2013 σε περισσότερη και βαθύτερη ύφεση, η οποία δημιουργεί περισσότερη και βαθύτερη ανεργία.

Η δεύτερη και τελευταία ελπίδα των δύο επιτελείων των πάλαι ποτέ ισχυρών κομμάτων εναποτίθεται στη δημιουργία και λειτουργία των περίφημων ΕΟΖ.
Είναι γνωστό το σχεδιατάκι γερμανικής εμπνεύσεως και εμμονής για οικονομικές ζώνες εντός Ελληνικής «επικράτειας» ( που λέει ο λόγος προς χάριν αστεϊσμού), και που όχι μόνο δεν θα ισχύει καμία απολύτως εργασιακή νομοθεσία αλλά και θα υπάρχει πλήρης απολύτως φορολογική ασυλία. Πώς τώρα υποθέτουν, οι ανεκδιήγητοι αργόμισθοι αρχηγίσκοι, ότι μπορεί να επέλθει Ελληνική Ανάπτυξη όταν οι ντόπιοι θα δουλεύουν σαν δούλοι παριστάνοντας τους εργαζόμενους και το κράτος θα εισπράττει μηδέν φόρους από τις επιχειρηματικές αυτές ζώνες, ένας θεός το ξέρει !

Και πολύ περισσότερο δε όταν έχουν συμφωνήσει και οι δύο ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των δανείων (τόκοι, χρεολύσια κ.λ.π) και δευτερευόντως η εξοικονόμηση πόρων για Ανάπτυξη. Είναι άκρως αποκαλυπτικός ο νέος προϋπολογισμός του 2012 όπου προβλέπονται δαπάνες για τοκοχρεολύσια ύψους 60 δις ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπονται έσοδα ύψους 54 δις ευρώ ! Με αυτά τα στοιχεία αποκλείεται να είναι βλάκες παρά μόνο ψεύτες και παραμυθατζήδες, ακόμα μεγαλύτεροι του γιωργάκη !

Όποια καραμέλα περί Ανάπτυξης και εάν αναμασήσουν οι αρχηγίσκοι του πασοκ και της νέας δημοκρατίας η πραγματικότητα μολογάει άλλα :

Εάν δεν γίνει παύση πληρωμών των δανείων, εάν δεν εθνικοποιηθούν οι Τράπεζες και δεν ελεγχθεί η ροή των κεφαλαίων, εάν δεν γίνουν δραστικές δημόσιες επενδύσεις (από την εξοικονόμηση κεφαλαίων της παύσης πληρωμών) σε αγροτοκτηνοτροφία, βιομηχανία και ενέργεια, δεν υπάρχει περίπτωση να δεί η χώρα Ανάπτυξη στον αιώνα τον άπαντα.

Και βεβαίως, last but not least, εάν δεν φύγουν από την εξουσία κλοτσηδόν αυτοί που είναι οι υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής, ο Ελληνικός λαός όχι μόνο δεν θα ξεφύγει από την ύφεση και δεν πρόκειται να δεί έστω και ψήγματα ανάπτυξης, αλλά θα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ήρθε η ώρα να τους δείξουμε την πόρτα της εξόδου και από τις ζωές μας και από τη χώρα.


πηγή: filologos10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου