Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΣΑΠΙΖΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΕ ΥΦΕΣΗ 5,2% ΣΤΟ Γ' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011!

Συνεχίζεται η αποσύνθεση του "πτώματος" της ελληνικής οικονομίας, καθώς η μνημονιακή ύφεση έτρεξε με "ιλιγγιώδεις" ρυθμούς της τάξης του 5,2% (σταθερές τιμές - μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία), κατά το γ' τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα η ΕΛΛ.ΣΤΑΤ.

Σωρευτικά, κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, η ύφεση έχει φτάσει το καταθλιπτικό 6,94% (α' τρίμηνο: 8,3% και β' τρίμηνο 7,4%). Έτσι, φαίνεται πως η πραγματικότητα θα ξεπεράσει και τις τελευταίες τροϊκανές εκτιμήσεις για πτώση του ΑΕΠ 5,5% στο σύνολο του 2011!!! Καθόλου πρωτότυπο αν κάποιος σκεφτεί πως οι αρχικές εκτιμήσεις (βλ. Προϋπολογισμός 2011) για την ύφεση κινούνταν στην "περιοχή" του 3%!

Την ίδια στιγμή πάντως που η οικονομία βουλιάζει, η ανεργία, όπως είναι αναμενόμενο, εκτοξεύεται. Σύμφωνα, με την ΕΛΛ. ΣΤΑΤ. η ανεργία έχει φτάσει, το έτσι και αλλιώς, εφιαλτικό πλην όμως υποεκτιμημένο 18,4% κατά τον Αύγουστο του 2011.

Συμφωνα πάλι με τον ΟΑΕΔ ο απόλυτος αριθμός των ανέργων εφτασε τα 693.17 άτομα τον Οκτώβριο.

Παρόλα αυτά. περισσότερο αντικειμενικοί "παρατηρητές", όπως το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, εκτιμούν πως η ανεργία έχει ήδη ξεπεράσει το 20% και συνεχίζει να διογκώνεται με γοργούς ρυθμούς! Στους νέους, μάλιστα, φτάνει το 40% κάνοντας πολλούς να μιλάνε για "χαμένη γενιά"!

Εν ολίγοις, η φονική ύφεση και η "βορειοαφρικανική" ανεργία αποτελούν τις κύριες καταστροφικές επιδράσεις του μνημονιακού προγράμματος.

Ενός μνημονιακού προγράμματος, το οποίο "απολαμβάνει" της συναίνεσης των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ, και η εφαρμογή του οποίου παρουσιάστηκε ως "μονόδρομος" από το πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο κατά τις χθεσινές προγραμματικές του δηλώσεις!

Και φυσικά όλος αυτός ο εφιάλτης παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, με οποιοδήποτε τίμημα για την οικονομία και την κοινωνία...

Κραχ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών...

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης της ΕΛΛ. ΣΤΑΤ., το χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε μίνι - κραχ με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στο -3,57% και με το τραπεζικό δείκτη να σημειώνει κάθετη πτώση 7,90%!

Όπως χαρακτηριστικά δήλωναν παράγοντες της αγοράς τα στοιχεία αυτά σχετικά με το ΑΕΠ, ήταν μη - αναμενόμενα...

Στη διαμόρφωση αυτού του σκηνικού στο ΧΑΑ συνετέλεσε βέβαια και η αγωνία των ελλήνων τραπεζιτών για όσο το δυνατόν λιγότερες ή και μηδαμινές απώλειες από το "κούρεμα" του PSI, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του μεταξύ τραπεζιτών - IIF αναμένεται να συνεχιστούν στην Φρανκφούρτη τη Πέμπτη και την Παρασκευή...

πηγή:iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου