Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

90χρονη κατά του τέλους ακινήτων
Επικαλούμενη αδυναμία αποπληρωμής του έκτακτου τέλους, ύψους 1.104 ευρώ, η ηλικιωμένη ζήτησε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκδοση προσωρινής διαταγής, αλλά το αίτημά της απερρίφθη Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η 90χρονη σημειώνει ότι η σύνταξή της ανέρχεται σε 900 ευρώ τον μήνα, από τα οποία τα 500 καταβάλλει σε μια γυναίκα που τη βοηθάει

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δεν έκανε χθες δεκτό το αίτημα μιας 90χρονης, η οποία ζητούσε προσωρινή διαταγή ώστε να της επιτραπεί να πληρώσει μόνο την αξία του ρεύματος στον λογαριασμό της ΔΕΗ, ύψους μόλις 60 ευρώ, και όχι το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα, που ανέρχεται σε 1.104 ευρώ. Η 90χρονη μέσω του συνηγόρου της Κλεάνθη Βουλκίδη έχει κάνει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προχθές ζητήθηκε από τον πρόεδρο Πρωτοδικών η έκδοση προσωρινής διαταγής.

Επειδή όμως οποιαδήποτε τέτοια διαταγή θα άνοιγε τον δρόμο για μια πλημμυρίδα προσφυγών από χιλιάδες πολίτες, κλήθηκε και παραβρέθηκε στη διαδικασία τόσο εκπρόσωπος της ΔΕΗ όσο και του Δημοσίου.

Οι δύο πλευρές εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους προχθές στο γραφείο του προέδρου και χθες ο τελευταίος ανακοίνωσε την απόρριψη του αιτήματος για προσωρινή διαταγή, ενώ η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίστηκε για τις 8 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι το κύριο επιχείρημα που προβλήθηκε από την πλευρά του συνηγόρου της 90χρονης ήταν ότι η καταβολή του έκτακτου τέλους για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ είναι πράξη αντισυμβατική και δεν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με την πελάτισσά της, ενώ η τελευταία δεν είναι σε θέση να πληρώσει το ποσό του τέλους.

Η 90χρονη στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε αναφέρει ότι η σύνταξή της ανέρχεται σε 900 ευρώ τον μήνα (από τον σύζυγό της που έχει πεθάνει), από τα οποία 500 ευρώ καταβάλλει σε μια γυναίκα-βοηθό, καθώς η ίδια δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Επίσης δεν έχει κανέναν άλλο οικονομικό πόρο, αφού ο ένας γιος της έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και ο άλλος ζει στη Ρόδο, με μια μικρή πενιχρή σύνταξη.

Το ποσό που καλείται να καταβάλει στη ΔΕΗ είναι συνολικά 1.104 ευρώ σε δύο μηνιαίες δόσεις και τα χρήματα αυτά είναι σε αδυναμία να τα πληρώσει, ενώ τυχόν διακοπή της ηλεκτροδότησης θα της προκαλέσει μεγάλη βλάβη.

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε αναφέρεται ότι ο τρόπος είσπραξης του τέλους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ είναι αντισυμβατικός, αντισυνταγματικός και παράνομος.

"Δεδομένου του προχωρημένου της ηλικίας μου και της συνεπακόλουθης αυξημένης δυσκολίας στην όραση, στην κίνηση και γενικότερα στην αυτοεξυπηρέτησή μου, είναι αυτονόητη η απόλυτη εξάρτησή μου από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ενδεχόμενη απουσία του θα περιόριζε αισθητά τις κινήσεις μου, ουσιαστικά καθηλώνοντάς με για το μεγαλύτερο διάστημα του 24ώρου, θα μου στερούσε τη δυνατότητα θέρμανσης και θα αύξανε δραματικά την πιθανότητα οικιακού ατυχήματος που μπορεί να αποβεί μοιραίο για μια γυναίκα της ηλικίας μου" ανέφερε στην αίτησή της η 90χρονη.

Οπως είπε ο συνήγορός της, το ποσό που της απομένει από τη σύνταξη μετά την αφαίρεση των εξόδων για τη διαβίωσή της δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση στην 90χρονη να πληρώσει το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα.

ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου